Klassieke bruidstaart

Wat droomden we vroeger over onze bruidstaart? Wit natuurlijk, enkele lagen cake versierd met al dan niet eetbare bloemen en natuurlijk een bruidspaar op de bovenste laag. Een sprookje niet? Een klassieke taart is inderdaad wit en aan de Britten danken we ook de taart in verschillende lagen. We zetten enkele ‘klassiekers’ op een rijtje voor je.

De klassieke bruidstaart

klassieke bruidstaart
image-2754
Een bruidstaart ‘moet’ wit zijn: De naam zegt het al bruidstaart, de taart van de bruid. De bruid was in het wit en daarom was haar taart natuurlijk ook wit. De kleur van de taart heeft hierdoor vooral te maken met de kleur van de kleding van de bruid. Een rode bruidstaart bestellen wanneer de bruid in het rood gekleed is, is daarom vrij traditioneel, al zou je dat niet zeggen.
De bruidstaart aansnijden: Het aansnijden van de bruidstaart staat voor een goede samenwerking tussen bruid en bruidegom. Wanneer het je lukt om samen zo’n wankel gevaarte aan te snijden moet het verder ook wel goed gaan! Na het aansnijden eten eerst de bruid en bruidegom van de taart. Het is een symbolisch gebaar, je gaat vanaf nu voor elkaar zorgen.
Taarttoppers, decoratie voor op je bruidstaart: Je kent het wel, een klein bruidspaartje dat bovenop de bruidstaart staat. We hebben geen idee wanneer ze onderdeel werden van de bruidstaartmode maar leuk zijn de meeste wel. Kies er eentje die bij je taart past, een die de taart ‘af’ maakt. Ze zijn er in allerlei vormen en maten.

bruidstaart
image-2755
De bruidstaart heeft 3 lagen: De traditionele taart heeft drie lagen. Omdat de traditie van de bruidstaart uit Engeland komt heeft dit vooral te maken met gebruiken daar. Drie lagen was praktisch, het grootste deel werd gegeten op de receptie, het tweede gedeelte werd uitgedeeld en de top werd bewaard. Voor de toplaag van de taart kon je twee bestemmingen bedenken.Vaak werd dit deel van de taart gegeten bij de doop van het eerste kind, men dacht dat dit toch vrij snel zou gebeuren. Kwam er geen kind in het eerste huwelijksjaar dan mocht je de toplaag ook bij het eerste huwelijksjubileum serveren.
Ik maak zelf de bruidstaart: Dat kan en is waarschijnlijk kostenbesparend, maar… Eeuwen geleden namen gasten zelf cakejes mee naar het feest. Dat was niet omdat ze verwachtten honger te krijgen maar omdat gedacht werd dat het ongeluk bracht wanneer de bruid zelf aan het bakken ging. Het is niet meer dan een weetje..toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *