Driekoningenbrood, het recept

Op de avond voor Driekoningen werd een brood gegeten waarin een boon of amandel meegebakken werd. Wie de boon vond was de ‘koning’ van de dag en de baas in huis.

Het recept voor Driekoningenbrood

Een Driekoningenbrood begint met het maken van een gistdeeg/beslag:

  • 500 gram bloem
  • 2 dl. lauwe (!!!) melk
  • 2 zakjes gist (is ongeveer 10 gram verse gist)
  • eetlepel suiker
  • beetje zout
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 dl. melk
  • 100 gram boter
  • 1 eierdooier
  • 75 gram amandelspijs

De bloem samen met het zout en de suiker zeven in een kom en doe de citroenrasp erbij. De gist oplossen in de lauwe melk en de boter in een pannetje verwarmen (hij mag niet bruin worden) en daarna laten afkoelen. In kuiltje in het bloemmengsel maken en daar langzaam de gistoplossing, boter en de eierdooier doorheen kneden. Zorg dat je handen koel zijn, dat kneedt het makkelijkst. Laat het deeg een uur rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek.

Kneed na een uur de amandelspijs door het deeg en vorm er een groot rond brood van. Vergeet niet een witte boon of hele amandel in het deeg te verstoppen! Laat het zeker nog een uur rijzen op een warm plekje onder een vochtige theedoek.

Daarna in een voorverwarmde oven van 200 graden, ongeveer 35 minuten.

Wanneer het brood is afgekoeld kun je er met poedersuiker een kroon op vormen: knip uit een vel papier een kroon, leg de kroon op het brood en strooi ruim poedersuiker over het brood. Daarna haal je de papiervorm weg en heb je een mooie kroon op je brood. (Ster wordt ook vaak gedaan maar er hoort toch echt een kroon op een Driekoningenbrood vinden wij!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *