11, 12, 13, 14 en 15 jarig huwelijksjubileum


De eerste jubilea van je huwelijk worden vaak trouw gevierd. De volgende worden wel eens overgeslagen maar een naam kregen ze wel. Wanneer je 11 jaar getrouwd bent vier je een stalen feest, 12 jaar getrouwd is een zijden huwelijk en 13 jaar is kant. Het veertiende huwelijksjaar is ivoor en 15 jaar getrouwd is een kristallen huwelijksjubileum. Natuurlijk helpen we je met enkele cadeau-ideeën.


Roses are red
Violets are blue
But who needs flowers
When I´ve got you?


11 jaar getrouwd: stalen huwelijksjubileum


edelstenen: turkoois, citrien of gele zirkoon
kleuren: geel en groenliefde in staal bij ijzersterkegeschenken


Het 11de jubileum is staal! Meer dan een decennium getrouwd en hoewel dit getal vaak weinig tot de verbeelding spreekt, een (klein) feestje hoort erbij. Drie edelstenen horen bij 11 jaar: de blauw/groene turkoois, de gele zirkoon (de hyacint) en de citrien. De citrien is ook de geboortesteen van november, de 11de maand.


Traditionele cadeaus lijken misschien niet zo romantisch, staal kent nu eenmaal vooral praktische toepassingen. Je kunt je te buiten gaan aan allerlei keukenhulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een messenset, bestekcassette, pannen, een bbq-set. Is je keuken compleet dan kun je kiezen voor fotolijstjes, vazen en gereedschap.

Vergeet ook de sieraden niet! Staal ligt misschien niet zo voor de hand maar er zijn prachtige collecties stoere stalen sieraden. Veel mannen zul je er in ieder geval een groot plezier mee doen. Niet alleen armbanden, ringen en kettingen worden van staal gemaakt. Staal wordt ook al jaren gebruikt voor horloges, een antiek horloge is prachtig maar vergeet ook hier niet de moderne ontwerpen. Mocht je nog meer ideeën zoeken: een boeket van 11 rozen of een korte vakantie van (natuurlijk ) 11 dagen.


Cadeau-idee 11 jaar getrouwd

 • fotolijst
 • staal voor in de keuken
 • barbecueset
 • vaas (met 11 rozen natuurlijk)
 • sieraden: armband, ring of ketting (of alledrie :-))
 • horloge
 • korte vakantie van 11 dagen

  Ware liefde is niet elkaars hand maar elkaars hart vasthouden.  12 jaar getrouwd: zijde of linnen huwelijk


  edelstenen: jade of opaal
  bloem: pioenroos  Een 12jarig jubileum wordt meestal zijde genoemd maar zo af en toe linnen. Bij dit jaar worden altijd twee vrij bijzondere stenen genoemd. Vooral opalen die door de eeuwen heen bijna magische krachten kregen toegeschreven. Opalen worden in veel kleuren gevonden, hierdoor lijken ze de kracht van alle edelstenen in zich te verzamelen. Opalen zijn ook de geboortestenen van oktober. Zet daarnaast het prachtige jade. Je moet wel bijna op goede cadeau-ideeën komen.


  Voor een boeket kies je pioenrozen. Wanneer je het helemaal af wilt maken laat je de bloemen samenbinden met een zijden lint. Een modern alternatief voor de edelstenen zijn parels. Parels horen ook bij een 30jarig jubileum maar wanneer je niet wilt wachten dan is dit hét moment.


  Cadeau-idee 12 jaar getrouwd

 • sieraden, met jade of opaal natuurlijk
 • Zijde
  • nachtkleding
  • kimono
  • beddengoed
  • sjaal
  • kamerjas
 • laat je mooiste foto op linnen drukken
 • iets kleiner maar wel leuk, laat een foto afdrukken op een linnen schort of tas


  Niemand is perfect, tot je verliefd op ze wordt…  Cadeau voor een jubileum


  We vonden leuke en vooral persoonlijke cadeaus voor een huwelijksjubileum. De cadeaus worden aangeboden in de vorm van een cadeaubon, die de ontvanger zelf kan verzilveren. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een romantisch diner, een stoere slipcursus, een rondvaart, wellness, een portret laten maken (een Hollywood-portret als iemand ons de keus zou geven), een Harley-Davidson voor een dag, skydiven, whisky maken en nog veel, veel meer:
 • Pure Romantiek
 • Cadeaus voor Twee
 • Zoek je een speciaal cadeau voor je echtgenoot? Kijk eens op Een origineel cadeau speciaal voor Hem
 • en natuurlijk: Een origineel cadeau speciaal voor Haar, omdat ze het zo verdient!


  13 jaar getrouwd: kanten huwelijksjubileum


  edelstenen: citrien, maansteen en valkenoog.
  bloem: stokroos


  Traditioneel hoort bij het 13de jaar vooral kant en in een duik in een exclusieve lingeriezaak is dan ook helemaal terecht. Maar ga je liever voor edelstenen dan is de keuze ook heel uitgebreid. De mooie, doorschijnend gele citrien hoort bij 13 jaar maar ook de Valkenoog en maansteen. De Valkenoog reflecteert het licht zo dat de steen lijkt op het (blauwe) oog van een valk. Varianten van deze steen zijn de goud/bruine Tijgeroog en de rossige Kattenoog. De maansteen heeft verschillende kleuren maar vooral de blauwe-witte varianten zijn populair. In het licht lijkt de steen te veranderen van kleur.


  De bloem is de stokroos en die zou je waarschijnlijk wel als snijbloem kunnen aanbieden maar wat is er mooier dan een perk kleurrijke bloemen in de tuin? Met een beetje vooruitziende blik is misschien een grote pot pioenrozen wel binnenshuis te kweken. Moderne cadeaus voor dit jaar zijn textiel en nepbont. Dat maakt dit jubileum wat cadeaus betreft wel supersimpel. Van kleding tot de duurste geweven kleden voor de woonkamer. Wil je echt goed uitpakken dan ga je naar de bron. Enkele suggesties: Venetië (misschien wel de bakermat van kant), Brussel (Brussels kant) of Malta (Bizzilla).


  Cadeau-idee 13 jaar getrouwd

 • hét jubileum voor kleding, van linnen overhemden tot jurken met kant, jassen van nepbont (echt bont koop je niet) of je kiest voor de meer pikante sfeer.
 • 13 is een ongeluksgetal volgens het bijgeloof maar misschien wel om te keren door een trip naar Venetië (onze favoriet), Malta, Brussel, Kroatië of Antwerpen.


  Als je geen dwaasheid kunt herinneren die je uit liefde hebt begaan, dan heb je niet echt liefgehad.
  (Shakespeare)

  14 jaar getrouwd: ivoor


  edelsteen: opaal, agaat of bloedsteen

  De bloedsteen is een groene edelsteen met rode (bloed) vlekjes. Opalen kunnen alle kleuren van de regenboog hebben maar echt bijzonder zijn de zwarte stenen. De agaat wordt al eeuwen gebruikt als een soort amulet. Deze (half)edelsteen zou de drager geluk brengen en beschermen tegen rampen en ziekte.


  Dit is het ivoren jubileum maar ivoor koop je niet. Een alternatief is materiaal dat op ivoor lijkt, het heet Tagua. Tagua wordt gemaakt van de vruchten/noten van een tropische palmboom. De noten hebben een bruine schil maar een op ivoor lijkende kern. Het gedroogde vruchtvlees heeft de hardheid en de kleur van ivoor. Een sieraad gemaakt van Tagua is niet alleen mooi om te dragen maar goed voor de bescherming van de olifant en het regenwoud. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor iets met alleen de kleur van ivoor.


  Cadeau-idee 14 jaar getrouwd

 • sieraden van tagua, er zijn enkele online aanbieders
 • er zijn geen specifieke bloemen bij dit jubileum maar: 14 rozen in een ivoorkleurige vaas
 • een vakantie van 14 dagen


  Liefde houdt de wereld niet draaiende.
  Liefde maakt de rit de moeite waard.
  F.P. Jones


Cadeautip voor een huwelijksjubileum: een oorkonde


Niets is leuker dan herinneringen ophalen aan een huwelijksdag. Wat zag de bruid er prachtig uit die dag, hoe mooi was de bruidstaart, de moeder ontroerd in tranen. Herinneringen aan dat hele speciale jaar. Wat gebeurde er nog meer dat jaar? Geef het jubilerende paar herinneringen cadeau! Op een oorkonde staan weetjes over het jaar waarin het bruidspaar trouwde: het wereldnieuws, welke muziek was er op de radio, welke films draaiden er in de bioscopen (en hebben ze misschien wel samen gezien), natuurlijk de sporthelden van het jaar en nog meer wetenswaardigheden over dat speciale jaar. Take a trip down memory lane, zeker op zo’n speciale dag!
Leuke oorkondes voor een huwelijksjubileum vind je hier

15 jaar getrouwd:kristallen huwelijksjubileumedelsteen: robijn en alexandriet
kleur: rood
bloem: roos
het cadeau: horlogeHet 15e jaar is het kristallen jaar maar vooral het jaar van het horloge. In vrijwel alle nieuwe lijsten voor jubilea wordt een horloge gezien als het gepaste cadeau voor 15 jaar samen. Van een kristallen vaas (met rozen natuurlijk) tot een gouden horloge, van kristallen raamhangers (kleuren je huis) tot een ring met robijn, de keuze is vrij ruim dit jaar. Vind je kristal te duur dan kun je ook kiezen voor glas.

Bij dit jaar hoort de kleur rood, waarschijnlijk door de robijn die bij dit jubileum hoort. De prachtige rode robijn is de ‘koning’ onder de stenen. Het bijgeloof rond de steen zegt dat deze demonen kan ontdekken. De steen schijnt donkerder te worden in de omgeving van dit onderwerelds gespuis. De alexandriet is ook een rode steen maar alleen bij kunstlicht. De steen is beroemd door zijn kleurverandering, bij daglicht groenig en bij kunstlicht rood/rose.


lievelingsfoto in kristal, hier bij all-incrystal
Cadeau-idee 15 jaar getrouwd

Copyright © EenSpeciaalMoment. Dit artikel is gepubliceerd op 16 november 2010

reageren


Wanneer u een reactie plaatst zal deze na goedkeuring verschijnen onder het artikel met uw naam en website. Uw e-mail en ip-adres zullen wij niet publiceren.